Vadå Masonit?

Radio Masonit

Tack vare att Anders ringde mej en dag i fjol om en tänkbar podd och jag råkade ha en domän ledig ,så blev det en podcast av det hela.


Namnet Masonit dök upp för mej för mycket länge sedan.
Jag och Rolle satt i Mensättra på 60-talet och skojade om Lasse Tångs morfar som hade snickrat ihop en Tvapparat av Masonit i stället för att fixa en riktig apparat. På rutan kunde man ju hänga bilder man klippte ut ur tidningar, tyckte han.
Senare köpte hans morbror, som var från Gotland och jobbade i lagret på Åhlens vid Skanstull, en riktig tv och placerade den i köket. Av alla ställen.
Så Roland och jag skojade om "Masonit-TV” och ”Masonit-Radio”.
Det där minnet har satt sig.

Storyn om byggmaterialet Masonit är däremot en historia om det svenska folkhemmet som ju skulle byggas upp med detta underbara nya material: väggar, inredningar, estrader och till och med fritidshus. Och små roddbåtar. Ja, allt.

Masoniten (för övrigt en slumpartad amerikansk uppfinning av William Haratio Mason) kom till Sverige med Arne Asplund, som hade jobbat hos Mason, redan 1924. 1929 byggs fabrik i Norrland! Det står i boken Känsla för Masonit av Nisse Larsson. Det finns andra fina böcker om Masonit, t ex av Jonas Fröberg.
Den sista svenska fabriken för detta ”sensationella” material försvann så sent som 2012. Den las ner och flyttade till Thailand.

Kvar finns minnena av fabriken  för detta böjliga bruna, på ena sidan räfflade byggmaterialet. Och alla märkliga och även galna användningsområden.

Nåväl,  Ett märkligt material blev alltså podden
   RADIO MASONIT.

Som alltså inte kommer att handla om Masonit. Men ändå. 

Lars Carpelan, Kungsholmen, Stockholm.